Nie kupuję już tego cukru. Robię go sama w wersji dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność
Cukier waniliowy znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Stanowi nieodzowny składnik różnego rodzaju kremów i ciast. Sprawia, że słodkości zyskują jeszcze lepszy smak i aromat. Ma jednak pewną wadę – jest dość kaloryczny. Na szczęście znajoma dietetyczka podpowiedziała mi co zrobić, by przygotować przyprawę w mniej tyczącej wersji. Zobaczcie, jak „odchudziłam” cukier waniliowy.
Przepis: Fit cukier wanliowy
To świetna przyprawa do słodkich deserów. Zrobicie ją w błyskawicznym tempie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 100 g ksylitolu
- laska wanilii
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówNajpierw podzielcie laskę wanilii na mniejsze części. Nie musicie wyjmować ziarenek. Wrzućcie poszczególne kawałki do kielicha blendera. Wsypcie do niego ksylitol.
- Łączenie składnikówMiksujcie całość przez około dwie minuty. Po tym czasie przyprawa będzie gotowa.
Możecie oczywiście dostosować proporcje składników do osobistych preferencji i dodać do cukru więcej wanilii. W analogiczny sposób przygotujecie też inne wersje smakowego cukru, na przykład z dodatkiem cynamonu, skórki pomarańczowej czy płatków róży.
W czym tkwi sekret „odchudzonego” cukru waniliowego?
Składnikiem, który „odchudza” cukier waniliowy jest ksylitol, czyli naturalny słodzik pozyskiwany z kory brzozy. Wyglądem do złudzenia przypomina standardową słodką przyprawę, ale jest od niej znacznie zdrowszy. Ma 40 procent mniej kalorii niż tradycyjny cukier dodawany do potraw i napojów. Jego niewątpliwą zaletą jest także niski indeks glikemiczny. Nie powoduje nagłych „skoków” stężenia glukozy we krwi, a jego metabolizowanie (przetwarzanie) przez organizm nie wymaga udziału insuliny. Dlatego może być bezpiecznie wykorzystywany przez osoby zmagające się z insulinoopornością lub cukrzycą.
Jak przechowywać domowy cukier waniliowy w wersji fit?
Ksylitol z wanilią należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu wilgoci i światła słonecznego. Najlepiej trzymać go w szafce położonej z dala od źródeł ciepła, na przykład kaloryferów czy piekarnika. Odpowiednio przechowywana przyprawa „przetrwa” nawet kilka miesięcy. Można ją dodawać do wszystkiego – napojów, deserów i ciast.